dilluns, 25 de febrer del 2013

POESIA ACTUAL

Busqueu informació dels poetes: Jaume Pérez Muntaner, Marc Granell, Ramon Guillem, Pere Gimferrer…
Responeu aquestes qüestions:
1- Comenta quin és el context social que emmarca aquesta poesia.
2- Explica les línies principals que caracteritzen la poesia des dels 70 fins els nostres dies.
 3- Quins autors podries destacar?

Aci teniu un exemple que va elaborar l'any passat l'alumna Maria Caruana:

Des de la guerra i el franquisme va haver una progressiva pèrdua dels grans mestres de la poesia. Amb la democràcia i la normalització de la nostra llengua han anat apareixent noves generacions d’autors.

Al començament de la dècada dels 70 es recuperà l’obra de J.V Foix i ca aparèixer la poesia no-realista on una poesia innovadora es converteix en la eina de l’investigació, la paraula poètica s’empra per a evocar i suggerir, els arguments son innovadors i moderns, s’introduïa al lector dins del text.  Al país Valencià destaquen ,Joan Navarro, Marc Granell Salvador Jàfer...

Estes innovacions van inclinar la nostra poesia cal al simbolisme i l’experimentalisme als anys 80, on els poetes elaboraven una visió de la realitat des del “jo”. Els poetes com Pere Gimferrer en Els Miralls (1970), Jaume Pérez Muntaner en L’heura del desig i Joan Brossa en Poesia Rasa  van aconseguir la maduresa artística i van ser reconeguts amb grans premis literaris.

All anys 90 s’hi va abandonar la idea d’actuar com una memòria col·lectiva o com impulsors de la transformació social i els poetes tendiren  a l’autobiografia amb un acusat escepticisme. Prevalgué l’obra ben feta, els poemes eres més breus,  menys emfàtics i íntims. Així com Ramon Guillem.

No obstant això. Hi ha hagut una línea estètica predominant a la nostra poesia a les últimes dues dècades del segle XX: el realisme líric de la poesia postsimbolista, amb grans poetes influents com Joan Vinyoli o Salvador Espriu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada